Geef je beoordeling

snelslagen

 

Les met Aanhangwagen

lesauto  lesauto interieur  

Aanhangwagen rijles E achter B

Voor het rijden met een aanhangwagen achter de auto heb je soms voldoende aan het autorijbewijs (B). Het kan ook zijn dat je een aanhangwagen rijbewijs (BE) of een beperkt aanhangwagen rijbewijs (B+) nodig hebt. Dit wordt o.a.bepaald door het gewicht van de auto en het gewicht van de aanhangwagen. Wilt u weten of u voor een bepaalde combinatie voldoende hebt aan alleen het autorijbewijs (rijbewijs B)? Kijk dan even naar schema 1.

Wijzigingen regels omtrent rijbewijs BE per 19 januari 2013

Ook voor het aanhangerrijbewijs verandert een en ander. Voor o.a. de caravanbezitters wordt het in sommige gevallen niet meer noodzakelijk het BE- rijbewijs te halen. De aanhanger moet nog wel zwaarder zijn dan het trekkende voertuig maar dan wordt niet meer het ledig gewicht genomen. De totale combinatie mag weer maximaal 3.500kg bedragen. Daarnaast komt tussen rijbewijs BE en B een nieuwe categorie; B+.
Hier kun je in schema 2 weergegeven zien welke wijzigingen plaats hebben vanaf 19 januari 2013. De oude en nieuwe situatie worden per rijbewijscategorie gespiegeld.

Rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Oude regels blijven dan van kracht!

Heeft u het rijbewijs BE behaald voor 19 januari 2013, dan blijven de oude regels voor u van kracht! Wilt u dus geen beperking in de toekomst met betrekking tot het maximale massa van de aanhanger of oplegger van 3500 kg is het raadzaam om het BE rijbewijs te halen voor de verandering.

Hoe snel wilt u het aanhangwagenrijbewijs halen?

Bij ons is het alleen mogelijk om in meerdere dagen (geen 1 dags cursus) je rijbewijs E achter B te halen. De rijlessen worden gegeven met een Volkswagen Tiguan 1.4 TSI automaat en een dubbel assige aanhanger.

Wat zijn de exameneisen van het CBR voor je BE-examen?

Voor het  'E achter B'-rijbewijs hoef je geen theorie certificaat te halen. Het CBR toetst tijdens het examen of u met een aanhangwagen veilig in het verkeer kunt deelnemen, op de juiste wijze rekening houdt met de beperkingen (qua rijden en zicht) en of u er goed mee achteruit kunt rijden. Achteruitrijden kan zowel in een rechte lijn als een bocht achteruit. Ook toetst het CBR of de kennis voldoende is met betrekking tot lading, papieren, welke aanhangwagens door welke auto's getrokken mogen worden en de wettelijke eisen die er aan de inrichting van een aanhangwagen gesteld worden.